Patronen: we hebben ze allemaal! Wat zijn de jouwe?

In ons leven ontwikkelen we allemaal gedragspatronen; patronen die ons helpen om succesvol te zijn in de interactie met anderen. We ontwikkelen en leren ze al van kinds af aan. Iedereen en ik dus ook.

Ons gezin van oorsprong is het allereerste team waarin we leren samenwerken. In ons eerste team ontwikkelen we onze eerste succesvolle patronen. Kom je uit een druk groot gezin waarin je je moest laten horen om ook aan de beurt te komen; dan is dat het patroon dat je succesvol ontwikkelt. Kom je uit een gezin waarin harmonie een heel groot goed was en ruzie dus geen optie; dan word je daar terecht goed in. Heb je als kind te maken gehad met verlies, ziekte of andere grote problemen thuis dan heb je daardoor bepaalde coping en patronen ontwikkeld.

Volkomen logisch en terecht dus. Klopt, toen en daar wel. Maar de toen en daar helpende patronen, kunnen belemmerend en zelfs beknellend worden in je volwassen leven. In het hier en nu. Wat ooit een effectief en succesvol patroon was, is het steeds minder.

Wat zijn jouw patronen? Je terugtrekken, steeds willen presteren, iets uit de weg gaan, geen aandacht vragen, je overschreeuwen, aardig gevonden willen worden, zaken overnemen van anderen, stevig voor jezelf opkomen, doorbijten, twijfelen aan jezelf, perfectionisme, je in allerlei bochten wringen, het conflict opzoeken? Al deze patronen bestaan. Welke herken je? Ikzelf denk altijd dat ik zo groot ben geworden (1.82 schoon aan de haak) omdat ik op mijn negende na de plotselinge dood van mijn vader voor mijn moeder moest zorgen (in ieder geval ging zorgen) én tegen een oudere broer op moest boksen (letterlijk soms). Ik ben er een grote sterke zelfstandige vrouw door geworden maar alles heeft ook soms zo zijn nadelen … J

Patronen kunnen hardnekkig zijn maar jij bent niet je patronen. Je bewust worden van je triggers en je patronen, deze diep in de ogen kijken en ze ten volle accepteren – want ze hebben je ook heel veel gebracht en helpen je soms nog – is de eerste stap in het ombuigen van inmiddels belemmerende gedragspatronen en gedachten en overtuigingen.

Wat ben ik een leuker en ontspannen mens geworden sinds ik niet meer leiding geef. Eerlijk is eerlijk! Wel 25 jaar gedaan he?! Zelfs directeur geweest. En zeker ook met succes en prachtige resultaten maar de verantwoordelijkheid en het groot en sterk willen zijn bracht niet altijd het beste in mij naar boven en kostte me ook veel. Als zelfstandig coach, procesbegeleider, adviseur en interimmer zorg ik ervoor dat de eindverantwoordelijkheid niet bij mij ligt maar ben ik wel met al mijn aandacht, energie, ervaring, kennis, prikkelende vragen, analytisch vermogen en humor bij de ander. Voor mij een gouden patroon inmiddels.

Wat wordt jouw gouden patroon?